diumenge, 21 de novembre del 2010

SESSIÓ 6

DATA: 18/11/10

LLOC: Consorci de Benestar Social del Gironès i IES Vallvera

PARTICIPANTS: Tutor de pràctiques, educadora social, cap d’estudis de l’IES, alumnes de 4rt d’ESO i alumna de pràctiques.

DESTINATARIS: Alumnes de 4rt d’ESO


OBJECTIUS:

  • Aprovar la programació d’avui i repartir qui dirigirà cada dinàmica.
  • Conèixer el tutor de l’aula on realitzarem el projecte
  • Dur a terme la primera sessió
  • Avaluar la primera sessió.

DESENVOLUPAMENT:

A primera hora del matí ens hem reunit el meu tutor, l’educadora social i jo mateixa per mirar-nos la programació que els hi havia enviat per correu electrònic. Tots dos han vist correcte la feina feta, i el següent pas ha estat distribuir les diferents parts de la sessió, i preparar el material necessari per dur a l’IES.

Una estona abans de començar amb els alumnes havíem acordat amb el tutor de l’aula de l’IES que ens reuniríem i li explicaríem una mica el que faríem, però avui ens hem trobat que el tutor està de baixa i ens hem reunit amb el cap d’estudis. Aquest ens ha explicat una mica els alumnes que tindrem a l’aula. Seguidament hem anat cap a l’aula i hem dut a terme la sessió.

Primerament el cap d’estudis ens ha presentat i el meu tutor ha explicat en què consistia el projecte i una mica què faríem durant aquestes 5 sessions que hi ha previstes realitzar. A continuació hem anat realitzant les dinàmiques que portàvem programades, fins que ha set l’hora i ens hem acomiadat dels alumnes.

Hem tornat al Consorci i hem estat avaluant com ha anat la sessió i quins aspectes hem de tenir en compte a l’hora de programar les següents classes. Acords presos: tenint en compte el que hem parlat programaré la següent sessió i els hi passaré per correu electrònic perquè s’ho puguin mirar amb temps. Dijous vinent ens tornem a trobar a primera hora per repassar la sessió i repartir-nos les dinàmiques abans d’anar a l’IES.


RECURSOS:

  • Programa del projecte (tantes fotocopies com alumnes hi ha a l’aula)
  • Programació de la primera sessió
  • Capsa amb mirall (per una de les dinàmiques)
  • Fulls blancs
  • Text de Anthony de Mello (una copia per cada alumna).

AVALUACIÓ:

La valoració de la sessió a l’IES ha estat bastant diferent per part de l’educadora i del meu tutor. La primera estava molt satisfeta, ja que, valorava que els alumnes són molt participatius i han mostrat bona actitud davant del projecte, tot i que no perdia de vista que és un grup amb un nivell força baix i és una mica complicat fer dinàmiques que requereixin molta reflexió. El tutor de pràctiques ha sortit bastant decebut perquè creu que les fotografies que poden sortir seran de poca qualitat i costarà fer un producte final que quedi mínimament bé. Crec que aquestes diferències són un reflex del que ja vaig comentar en la sessió 4 on veia una certa diferència entre els objectius que persegueixen els dos professionals. Personalment, també estic satisfeta de com ha anat la sessió, ja que ha estat relativament fàcil crear un ambient agradable dins l’aula, on potser sí que havíem de parar els peus en algun moment, però en general han mostrat interès i participació. Les dinàmiques s’han dut a terme correctament, i tot i que potser esperava poder reflexionar una mica més i establir més diàleg entre els alumnes, valoro positivament la sessió.

Considero que ha estat interessant l’avaluació posterior, ja que hem pogut comentar una mica com és el grup (estem parlant de 10 alumnes de l’Aula Oberta de 4rt d’ESO): l’actitud d’una de les alumnes que és bastant distorsionant, la poca capacitat de concentrar-se molta estona en una mateixa activitat, la implicació dels alumnes,... En definitiva aspectes rellevants que no ens poden passar per alt a l’hora de pensar en les pròximes sessions.

M’agradaria comentar també, que avui ha estat el primer dia on he hagut de posar en joc una sèrie d’habilitats com: l’exposició oral, la comunicació assertiva, l’empatia,...


OBSERVACIONS:

M’ha sorprès molt com els hi ha agradat als alumnes el text “T’he preguntat qui ets” de Anthony de Mello. La majoria han demanat poder quedar-se amb un còpia.

dissabte, 20 de novembre del 2010

SESSIÓ 5

DATA: 16/11/10

LLOC: Consorci de Benestar Social del Gironès

PARTICIPANTS: Alumna de pràctiques

DESTINATARIS: Alumnes de 4rt d’ESO de l’IES Vallvera.

OBJECTIUS:

  • Preparar la primera sessió de Fotoacció

DESENVOLUPAMENT:

Durant la sessió d’avui m’he dedicat a prepara la primera sessió que durem a terme aquest pròxim dijous. Tal i com havíem quedat amb el meu tutor m’he posat a treballar a l’ordinador que tenen a la sala de reunions, que està al costat del seu despatx. Primerament he actualitzat el programa que es dóna als alumnes el primer dia de classe, on s’explica en què consisteix el projecte, què es treballarà, de quina manera, com es portarà a terme l’avaluació,...

Un cop finalitzat aquest document m’he posat a dissenyar les diferents dinàmiques que durem a terme. Per una banda hi haurà tota una part introductòria de presentació i explicació del projecte i llavors es duran a terme un parell de dinàmiques per trencar el gel i per començar a parlar de com ens veuen els altres. Per finalitzar la sessió llegirem un text de Anthony de Mello, anomenat: “T’he preguntat qui ets”.

Un cop finalitzada la feina l’he fet arribar via e-mail tant al meu tutor com a l’educadora socials perquè la poguessin valorar abans de la sessió del dijous.

RECURSOS:

  • Programació pedagògica del Fotoacció: m‘ha servit per tenir una idea de com presentaven el projecte els altres anys i així dissenyar el programa en la mateixa línia.
  • Ordinador amb connexió a internet: útil per buscar diferents dinàmiques grupals.

AVALUACIÓ:

Estic contenta amb la feina feta avui. Crec que ha quedat una bona programació de la sessió, i que he complert amb els compromisos que vaig adquirir fent-me responsable del disseny de les sessions que durem a terme. A veure què n’opinen el meu tutor i l’educadora...

M’agradaria comentar la gran quantitat de dinàmiques de grup que es poden trobar a la xarxa, realment que quedat impressionada!

dijous, 18 de novembre del 2010

SESSIÓ 4

DATA: 11/11/10

LLOC: Consorci de Benestar Social del Gironès

PARTICIPANTS: Tutor de pràctiques, Educadora Social de Serveis Socials i alumna de pràctiques.

DESTINATARIS: Alumna de pràctiques i alumnes de 4rt d’ESO de l’IES Vallvera.

OBJECTIUS:

  • Analitzar totes les unitats didàctiques del projecte de Fotoacció.
  • Pensar la programació del les 5 sessions que es realitzaran a l’IES.

DESENVOLUPAMENT:

Avui he anat al Consorci una bona estona abans de la reunió que teníem programada amb el tutor i l’educadora social per tal d’acabar-me de mirar les diferents unitats didàctiques. Així que he estat acabant de llegir la documentació que em va mostrar el tutor el dia passat per tal de tenir coneixement de totes les sessions programades abans de fer la reunió de coordinació.

A continuació ens hem reunit el meu tutor (tècnic del projecte), l’educadora social de la zona de l’IES, que per la seva ubicació també treballa en el Consorci i l’any passat ja havia dut a terme el projecte i jo com a alumna de pràctiques. Ha estat bastant complicat concretar la temàtica de les diferents sessions que es realitzaran, perquè els professionals se’ls hi feia molt difícil descartar aspectes que trobaven interessants. Finalment hem acordat que treballarem l’autoestima i l’autoconeixement, la relació amb el grup d’amics i la relació amb la família. També hem acordat que seré jo la responsable de preparar el material i programar les sessions amb prou antelació com per poder-les repassar conjuntament, fer les variacions que siguin necessàries i tenir-ho apunt per cada sessió; l’educadora social, dins les seves possibilitats horàries també m’ajudarà.

RECURSOS:

  • Programació pedagògica del Fotoacció
  • Pluja d’idees i diàleg entre professionals.

AVALUACIÓ:

La sessió d’avui ha estat molt profitosa. Per una banda, he pogut acabar de llegir tota la documentació referent a la programació pedagògica de Fotoacció, que m’ha permès conèixer totes les sessions que es duen a terme quan es presenta el projecte en la seva totalitat: les temàtiques que es treballen, les dinàmiques que es realitzen, com s’estructuren les sessions,... Referent a aquesta programació haig de dir que m’ha sorprès el fet que anomenen al projecte “Fotoacció: Taller d’habilitats per Joves”, i en realitat hi ha un gran nombre de sessions que no estan destinades a treballar cap habilitat social en concret, sinó que més avait podríem parlar d’educació en valors.

Durant la reunió de coordinació, crec que hi ha hagut dos aspectes que han facilitat bastant la feina: per una banda que l’educadora social ja hagués participat del projecte anteriorment, i, per l’altra, que els dos professionals ja es coneguessin pel fet de treballar en la mateixa entitat. Tot i això, m’agradaria comentar que durant la reunió hi ha hagut diverses discrepàncies, que al meu entendre han estat causades per la diferència de punt de mira dels dos professionals.

Tal i com comenten Monereo i Castelló[1] és fonamental que els actors responsables de solucionar i/o intervenir en una problemàtica el vegin i entenguin de la mateixa forma. En aquest sentit, he tingut la sensació que el més important per l’educadora és el que es treballi amb els nois/es, el contingut pedagògic; en canvi, pel tècnic del projecte és molt important quines imatges se’n podran treure, per tant, buscava temàtiques fàcils de plasmar fotogràficament, perquè es pogués presentar un projecte final ben fet. Cal dir, que tot i les divergències s’han posat d’acord sense gaire dificultat.




[1] Monereo, C. i Castelló, M. (2006). “Capítol 3. Un model per a l’anàlisi de contextos d’assessorament psicopedagògic en educació no formal”. Dins de Badia, A., Mauri, T., i Monereo, C. (coord) (2006) La pràctica psicopedagògica en educació formal i no formal. Barcelona: UOC.

dilluns, 15 de novembre del 2010

SESSIÓ 3

DATA: 8/11/10

LLOC: Consorci de Benestar Social del Gironès

PARTICIPANTS: Tutor de pràctiques i alumna.

DESTINATARIS: Alumna

OBJECTIUS:

  • Estructurar les diferents sessions que durem a terme (dates, horari,...)
  • Conèixer en profunditat el projecte de Fotoacció.

DESENVOLUPAMENT:

Durant la sessió d’avui primerament ens hem centrat en organitzar-nos. Sembla que finalment es podran dur a terme unes sessions de Fotoacció a l’IES Vallvera de Salt durant cinc dijous consecutius. A partir d’aquí hem acordat que els dimarts els dedicarem a programar per tal de tenir a punt la sessió del dijous, i els dijous realitzarem les sessions a l’IES i avaluarem com ha anat.

Un cop organitzades les sessions de treball, el tutor m’ha mostrat tot el programa pedagògic del projecte, tal i com estava estructurat fins al moment (35 sessions per dur a terme al llarg de tot un curs escolar). M’he començat a mirar les primeres unitats didàctiques, tot i que me n’han quedat algunes de pendents. Al final de la sessió acordem que el pròxim dia ens reunirem amb l’educadora social de Serveis Socials de la zona de l’IES per tal de parlar de les sessions a realitzar i pensar en la seva programació.


RECURSOS:

  • Programació pedagògica del Fotoacció: començar a mirar-me i analitzar aquesta documentació m’ha facilitat entendre una mica més el projecte i veure com es realitza.

AVALUACIÓ:

La sessió d’avui ha estat clau per mi. Feia dies que estava molt preocupada perquè encara no sabia si es tiraria endavant o no el projecte i ja m’estava plantejant abandonar les pràctiques i deixar-les pel semestre vinent. Per fi m’he sentit alleugerada i tot i que veig que hauré de concentrar la feina a fer amb menys setmanes, tinc moltes ganes de seguir endavant.

Tot i la felicitat que sento per una banda, al mateix temps tinc la sensació que em quedaré a les portes de veure el projecte en la seva totalitat, ja que passarem de realitzar 35 sessions a realitzar-ne 5. Aquest canvi en l’estructura fa que s’hagin de programar de nou totes les sessions que durem a terme (pensar la temàtica, les dinàmiques a realitzar,...).


OBSERVACIONS:

Les dificultats que està tenint el projecte per tirar endavant estant directament relacionades amb la situació econòmica actual, que afecta al Consorci; per això, és un aspecte importantíssim que queda reflectit en les amenaces exteriors de l’anàlisi DAFO.