diumenge, 12 de desembre del 2010

CONCLUSIONS

Tot i no haver finalitzat totes les sessions del projecte Fotoacció, m’agradaria deixar unes conclusions en aquest bloc a mode de tancament del mateix.

Fent un repàs de totes les sessions i entrades realitzades, m’adono del procés d’aprenentatge dut a terme durant aquests mesos.

L’inici de les pràctiques va ser una mica accidentat, a causa de les dificultats per saber si es duria a terme el projecte o no, fet que em va provocar bastant neguit, perquè en algun moment dubtava de si realment podria tirar endavant amb el Practicum II.

Un cop iniciades les pràctiques, i a mesura que anaven passant el dies cada vegada em sentia més situada i amb més ganes d’implicar-me, al mateix temps que el meu tutor em donava un lloc dins del projecte per poder ser part activa del desenvolupament d’aquest.

La realització de les primeres sessions, que ens van permetre anar coneixent el alumnes destinataris, i la permanent avaluació del desenvolupament del projecte va fer que no perdéssim de vista la necessitat d’adaptar les activitats al col·lectiu destinatari, tenint en compte les seves característiques, el context,...

Aquesta contínua avaluació i reflexió ens ha permès anar millorant la programació de les activitats i aconseguir que els alumnes estiguessin motivats i interessats en el projecte. Crec que aquest és un aspecte clau que hem de tenir en compte com a futurs psicopedagogs, ja que hem de ser capaços d’observar, reflexionar, avaluar,... el que se’ns planteja i tenir en compte totes les variables que entren en joc per poder fer propostes i dur a terme estratègies adequades a cada situació, a cada context, a cada destinatari,... amb el que treballem i intervenim.

Comentar també que la realització de l’anàlisi DAFO, juntament amb el debat dut a terme ha estat de gran interès, ja que m’ha ajudat a avaluar i reflexionar sobre la institució en la qual estic fent el Practicum i ampliar la meva visió del context.

Bé, pels que hàgiu seguit una mica aquest bloc espero que hagi estat del vostre interès. Ara em toca seguir treballant per plasmar tot el procés d’aprenentatge dut a terme a la memòria final.

Fins aviat!

dissabte, 11 de desembre del 2010

SESSIÓ 11

DATA: 9/12/10

LLOC: Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i IES Vallvera

PARTICIPANTS: Educadora de Serveis Socials i alumna de pràctiques

DESTINATARIS: Alumnes de l’Aula Oberta de 4rt d’ESO de l’IES Vallvera.

OBJECTIUS:

  • Fotografia les emocions plasmades en l’activitat del dia anterior
  • Realitzar una activitat
  • Fotografiar el resultat de l’activitat d’avui
  • Avaluar la sessió

DESENVOLUPAMENT:

La sessió d’avui l’hem dut a terme al pati de l’IES. Durant la primera part de la sessió, amb els alumnes repartits en dos grups, hem estat fotografiant cada alumne representant les diferents emocions que va escollir en l’activitat realitzada el dia passat. Un cop hem tingut les quatre fotos de cada un dels alumnes hem realitzat una activitat encaminada a conèixer més els companys de l’aula, saber on han nascut, a on han viatjat, els seus hobbies,... (aquesta activitat l’hem estat preparant durant aquests dies de pont a través de correus electrònics amb l’educadora social). Finalment cada alumne s’ha fotografiat amb el company/a que té més coses en comú. Per acabar la sessió d’avui ens hem fet una foto de grup, de la qual en regalarem una còpia a cada un dels alumnes el dijous vinent, que és l’últim dia del projecte.

RECURSOS:

  • Càmeres fotogràfiques
  • Fitxa de l’activitat

AVALUACIÓ:

La sessió d’avui s’ha desenvolupat amb total normalitat; crec que ha estat bastant clau el fet d’estar a fora al pati durant tota l’estona. El tutor de l’aula ha vingut un moment a la classe a dir bon dia i ja no l’hem tornat a veure fins al final de la sessió que ens ha vingut a preguntar com havia anat.

De la primera part de la sessió, dedicada a fotografiar diferents emocions, m’agradaria comentar que m’ha sorprès molt la dificultat que han presentat els alumnes a l’hora d’expressar les emocions. El que més m’ha sobtat ha estat un noi que em deia que en una de les fotos estava representant l’alegria i sortia ell ben serio, al mateix temps que en una altra gairebé igual em deia que representava està trist.

De la següent activitat ha estat molt curiós i divertit veure com anaven descobrint coses dels seus companys, que comparteixen el dia a dia i no sabien. A ells també els hi ha agradat molt l’activitat.

dijous, 2 de desembre del 2010

SESSIONS 9 i 10

DATA: 30/11/10 i 2/12/10

LLOC: Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i IES Vallvera

PARTICIPANTS: Educadora de Serveis Socials i alumna de pràctiques

DESTINATARIS: Alumnes de l’Aula Oberta de 4rt d’ESO de l’IES Vallvera.

OBJECTIUS:

  • Preparar la següent sessió
  • Dur a terme les activitats programades
  • Avaluació de la sessió

DESENVOLUPAMENT:

La sessió de preparació d’aquesta setmana ha consistit en preparar el material necessari per la realització de les fotos. Els alumnes s’hauran de fotografiar representant l’animal amb el qual se senten identificats i també amb l’animal amb el qual l’identifiquen els seus companys. En principi a la última sessió vam quedar amb els alumnes que cada un portaria el material que necessités, però per assegurar que podrem dur a terme la sessió hem decidit que nosaltres també en prepararem per no trobar-nos en que no podem fer les fotos.

La sessió duta a terme avui a l’aula ha anat molt millor que la setmana passada. La classe ha començat amb una xerrada del tutor (que ja no està de baixa) que els hi ha dit als alumnes que si no es comportaven en aquesta sessió seria l’últim dia de Fotoacció.

Hem dividit l’aula amb dos grups (de 4 alumnes cada un) i uns han sortit al pati a fer fotos i els altres ens hem quedat a l’aula. Un cop fetes totes les fotografies individualment cada alumne ha realitzat una activitat que portàvem preparada on havien de pensar sobre les seves pròpies emocions, a partir de la qual farem més fotos la setmana vinent.

RECURSOS:

  • Càmeres fotogràfiques
  • Material divers com: animals de roba, una gàbia, una corretja de gos, guix i pissarra,...
  • Fitxa per una activitat

AVALUACIÓ:

La valoració de la sessió d’avui ha estat molt positiva. Els alumnes (alguns més que altres) s’han implicat en la sessió i s’ha pogut desenvolupar amb normalitat. Crec que un dels factors que ha influït més ha estat la presència del tutor que des d’un bon inici ha cridat i amenaçat als alumnes en que ell té tot el poder per decidir si aproven o no l’ESO i si no es comporten estant tots suspesos (situació que tant a l’educadora de serveis socials com a mi ens ha fet sentir bastant incòmodes). Per tant, la seva presència ha fet millorar molt el comportament.

A més a més, el tipus d’activitat que s’ha realitzat era molt engrescadora i distesa, no s’havia de pensar massa, perquè en la última sessió ja van decidir com i a on volien fer les fotos. Ressaltar que el fet de preveure que potser no pensarien en portar el material necessari i facilitar-lo nosaltres ens ha salvat la sessió, perquè cap dels alumnes ha pensat en portar res.

SESSIONS 7 i 8

DATA: 23/11/10 i 25/11/10

LLOC: Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i IES Vallvera

PARTICIPANTS: Tècnic del projecte, educadora de Serveis Socials i alumna de pràctiques


DESTINATARIS: Alumnes de l’Aula Oberta de 4rt d’ESO de l’IES Vallvera.


OBJECTIUS:

  • Programar la següent sessió
  • Dur a terme les activitats programades
  • Avaluació de la sessió

DESENVOLUPAMENT:

Durant aquesta setmana he estat realitzant dues sessions com les setmanes anteriors; una per programar i l’altre per dur a terme la sessió a l’IES i posteriorment avaluar-la.

El dia de programació va transcorre amb normalitat, ja que vaig està recopilant i pensant les diferents dinàmiques que es podrien realitzar i llavors les vaig compatir amb el meu tutor i l’educadora social.

El desenvolupament de la sessió al institut, aquesta setmana ha estat bastant complicat. De les tres dinàmiques que portàvem programades només n’hem pogut realitzar una, perquè els alumnes no han mostrat cap motivació per participar ni gaire bona conducta. Aquesta sessió l’hem dut a terme d’educadora social i jo mateixa, amb la presència d’una professora substituta perquè el seu tutor encara està de baixa.


RECURSOS:

  • Ordinador amb connexió a Internet
  • Bibliografia referent a les Habilitats Socials i a dinàmiques de grup

AVALUACIÓ:

De la sessió de programació, cal dir que ha estat bastant dificultós dissenyar dinàmiques el més simple possible però que al mateix temps en poguéssim fer algunes reflexions. De l’avaluació de la última sessió vam remarcar que als alumnes els hi costa mantenir-se concentrats molta estona en una mateixa activitat per això vam acordar fer dinàmiques curtes, però al mateix temps amb l’objectiu de que ens portin a reflexionar sobre algun tema i a poder crear una mica de debat. Bé, doncs finalment hem deixat programades tres dinàmiques que considerem bastant fàcils, atractives pels alumnes i que al mateix temps ens permetran parlar una mica de com ens veiem nosaltres mateixos i com ens veuen els altres.

Com ja he cometat anteriorment, la sessió amb els alumnes de l’IES no va anar massa bé. Per una banda, de les tres dinàmiques que teníem programades només en vam poder realitzar una, i no precisament perquè hi hagués una reflexió molt profunda. Crec que hi ha diferents motius que han pogut influir en que la sessió no funcionés. En primer lloc, la motivació dels alumnes per està a l’IES és molt baixa; hi estan per obligació, esperant fer els 16 anys i sense cap ganes d’aprendre gaire res.

En segon lloc, el fet que el seu tutor encara estigui de baixa i ens acompanyés una professora substituta que era la primera hora que la tenien, crec que ha influenciat en el sentit que per ells no hi havia cap persona amb suficient autoritat dins l’aula. A més a més, amb l’entrada del cap d’estudis al final de la sessió, per veure com havia anat la classe, hem pogut constatar que els professors es dirigeixen a aquest grup d’alumnes amb una actitud totalment diferent a la nostra, ja que utilitzen l’amenaça de l’expulsió, crits,... fets que també hem pogut deduir dels alumnes per comentaris que han fet com: “això no li digueu a en Joan (tutor),...”

En tercer lloc, dir que el fet de programar dinàmiques curtes no ens ha resolt els problemes de conducta i motivació que vam detectar la sessió passada; ja que ha quedat demostrat que per curta que fos la dinàmica amb la seva corresponent reflexió hem hagut d’estar contínuament intentant motivar-los, ajudar-los molt a pensar, estar-hi a sobre perquè es despisten molt fàcilment,...

Ja per acabar dir que el fet que aquest any el projecte s’hagi vist tant reduït amb només cinc sessions, és un temps molt limitat que dificulta conèixer als alumnes bé, que ells trobin sentit a les diferents sessions, que aquestes puguin tenir un pes dins l’avaluació,...

Pensant en la següent sessió, que la dedicarem a fotografiar diferents escenes i moments que hem estat treballant durant aquestes dues primeres classes, pensem que l’ambient més distès facilitarà el seu desenvolupament.


OBSERVACIONS:

Us deixo aquesta adreça on es poden trobar moltes dinàmiques de grup per si són del vostre interès:

http://members.fortunecity.com/dinamico/Dina_Autodes.htm